Sjøkreps, keisarhummar eller bokstavhummar er som eit kjært barn med mange navn. Sjøkrepsen er ein nær slektning av hummar, men er mykje mindre og slankare med lange smale klør. Den kan bli opptil 25 cm og finnast langs kysten frå Marokko i sør til Lofoten i nord. Fangstmetoden er teiner, sjøkrepstrål eller som bifangst i reketrål.

Delikatessa sjøkreps er på linje med hummar og mesteparten av maten sit i halen. Smaken kan minne om både hummar og reker. Dette er herlig, eksklusiv og rask grillmat som kan brukast både til fortett eller som eit utsøkt sjømatmåltid åleine.

Urtesmør av forskjellige slag passar godt til sjøkreps, og i denne oppskrifta er det urtesmør av estragon og kvitlauk. Estragon er hjartet i smaken av bèranisesausen, smaken er litt peparaktig og lett bitter med ein undertone av anis. Det er berre å brette opp armane og slurpe maten i seg, dette er himmelsk godt!

Ingrediensar til 4 porsjonar:

4 stk  sjøkreps 150 g  smør 1/2 dl  estragon 4 fedd  kvitlauk 1 stk  sitron 1 stk  lime salt pepar, grovmalt

Tilbehør:

Godt brød

Framgangsmåte

• Del sjøkrepsane på langs og fjern tarmstrengen.

• La smøret bli mjukt i romtemperatur.

• Finhakk estragon, riv kvitlauk, og bland med smøret.

• Smør smøret på krepsekjøttet, og dryss over salt og pepar.

• Skjær sitron og lime i båtar, og steik lett på grillen.

• Legg sjøkrepsane på grillen med skalet ned.

• Legg på lok og grill i til krepsekjøtet er kvitt, ca. 3 minutt.

Server grilla sjøkreps med grilla sitron og lime, og godt brød ved siden av.

OM SPALTISEN: Kari Ryslett arbeider med Matkultur- og helse ved Høgskulen i Volda. Ho har brei erfaring gjennom yrke- og arbeidsliv med mat, helse og opplæring frå ulike perspektiv. I Vikebladet Vestposten vil ho dele sine beste sjømatoppskrifter med lesarane og ho håper dette kan vere til inspirasjon til å velje å ete meir fisk og sjømat både til kvardags og i helga. Foto: Privat