Bustønad er ei behovsprøvd statleg stønadordning for dei som slit med låg inntekt og buutgifter som gjer kvardagen vanskeleg. No er det kome heilt nye tal som viser korleis situasjonen var i Kommune-Noreg per 2014.

Mengda i Ulstein og Hareid

Det framkjem i tala frå Statistisk sentralbyrå at 114 husstandar i Ulstein kommune fekk bustønad frå Husbanken i fjor. Mengda er åtte færre enn året i førevegen. Totalt blei det gitt ut 2.585.500 kroner i bustønad i Ulstein. Summen er 115.000 kroner større enn året før. Om vi då reknar om til månadleg stønad, så finn vi ein gjennomsnittssum på 1.890 kroner per husstand. Snittet i Noreg er 1.708 kroner, og i Møre og Romsdal 1.598 kroner.

Bustønad blir rekna på bakgrunn av buutgifter, inntekter og mengda personar i husstanden. Om nokre av desse faktorane blir endra, blir også berekninga til bustønad endra.Tilsvarande for Hareid kommune er at dryge 1,7 millionar kroner blei utbetalte i bustønad i fjor, noko som er 111.000 kroner mindre enn i 2013. Her var det totalt 81 husstandar som fekk stønad i fjor, tre færre enn året før.

Det er forskjellige regler ein må halde seg til når Husbanken skal vurdere behovet og berekne stønaden. Beløpet blir justert etter faktorar som mengda personar i husstanden og bustadtype - og om du eig den sjølv, eller for eksempel har blitt gitt kommunal bustad. Sistnemnde gir som oftast utslag i noko høgare utbetalingar. Men ein treng altså ikkje bu i kommunal bustad for å få bustønad.

Vi tar med eit eksempel, der fire personar utgjer husstanden i ein heilt vanleg bustad og buutgiftene blir vurdert som høge. Då er øvre netto inntektsgrense på 279.500 kroner. Om buutgiftene er mindre, kan også grensene vere lågare.

Utbetalingar i Møre og Romsdal

Totalt blei det i fjor utbetalt nær tre milliardar kroner i bustønad til husstandar over heile Noreg, til drygt 111.000 husstandar. I Møre og Romsdal blei det utbetalt totalt 88 millionar kroner i stønad til behovstrengande i 4.306 husstandar. Ein titt på fylkesoversikta viser at det er Ørskog kommune som har det høgaste bustønad-snittet i Møre og Romsdal, med 1.982 kroner per månad. Ulstein er nummer tre i fylket. Medan Norddal kommune har det lågaste snittet, med 1.245 kroner i månaden. På landsbasis blir Oslo notert på topp med 3.159 kroner i snitt - etterfulgd av Bærum, Stavanger, Trondheim og Bergen. Helt på botn av denne lista finn vi Tokke i Telemark, med berre 929 kroner i snitt.