Først publisert i Sunnmørsposten.

Dramatikk under Nordvesten 2018. Nesten som i vitsene: Det har skjedd et uhell. Finnes det en klarinett i salen?

Snart femten år gamle Acsharan Senthilkumar i Ulsteinvik Skulekorps har forberedt seg godt og lenge. Bare ikke på noe sånt.

– Jeg fikk panikk. Men prøvde å holde det inni meg.

Heldigvis er det ganske lett å få fatt i korpsinstrumenter på en dag som dette.

Proffer unngår å bytte måneder og år før en viktig solo. Acsharan får cirka 30 sekunder på seg. Og spiller som en gud på klarinetten ei Lerstad-jente rekker ham fra salen. Fantastisk.

Etterpå, vel på plass i rekkene til kretsorkesteret Nordvest Ungdomskorps, virker det egne instrumentet igjen og solisten har gjenvunnet hvilepulsen.

– Jeg har spilt i sju år, rekker han å fortelle, før dirigent Idar Torskangerpoll teller opp.

Norges Musikkorps Forbund har spilt i 100 år og avdelinga i Nordvest har hendene fulle.

– Det er svært kjekt å registrere nivåhevinga på skolekorpsa. Den er blant anna resultat av satsing på dirigentutvikling og profesjonalisering av instrumentopplæringa, mener musikkonsulent Jørgen A. Brecke.

Nordvesten på Skodje bare tiltar i styrke. Konkurransen går i par med Tomra og Ørskog-festivalen. NMFs folk er fulle av lovord om Gomerhuset som ramme rundt arrangementet.

– Ja, for du skjønner: Det står så til de grader til liv i korpsbevegelsen, sier daglig leder Kjell Atle Orø i NMF Nordvest.

Utover sesongen har karene flere ess i ermet: Ambisjonen er å stelle i stand opp mot hundre lokale korpskonserter med jubileumspreg.

– I samarbeid med Molde Janitsjar og Jazzlogen vil vi dessuten prøve å sette verdensrekord i gateparade under Moldejazzen. Håper bare gata er lang nok, fleiper NMFs utsendte.

– 15. september kjører vi to «flash mob-er» – Molde og Førde. Det er meningen at en hel haug korps skal dukke opp av intet og virkelig gjøre seg gjeldende, forteller Orø og Brecke.

I samme rennet slipper de en ekstra godbit ut av sekken: Sist i september blir det stor, allsidig seminarhelg og konsert med Luftforsvarets Musikkorps på Åndalsnes.

– NMF er hundre år, Forsvarets Musikk to hundre og Åndalsnes Musikkforening 100. Et trippeljubileum, intet mindre.

Orø og Brecke er allerede i gang med en turné rundt blant korpsa for å finne ut hvor skoene eventuelt trykker.

– Nyrekruttering er viktigst, og naturligvis hindre avgang. Vi jobber med å kunne gi ungdommen større utfordringer.

Det trenger ikke kun ligge på det musikalske. Vi tenker også i retning av sånt som gruppeledelse og styrearbeid. Ungt lederskap, forteller Orø.

Kretsen byr i så måte på faglig påfyll fra styreproffer.

– Men hva kan korpsa gjøre for å bli mer relevante for et større publikum?

– Dirigentenes rolle er jo sentral i så måte. De må se an publikum og plukke repertoar deretter. Konkurransestoff kan nok være utviklende for den enkelte musiker, men er ikke alltid like interessant å lytte til for de store massene, sier Brecke.

– Repertoarvalget bør bli bredere. Gjerne mer rytmisk også. Flere har hatt stor suksess med å jobbe i lag med både band og soloartister, peker Kjell Atle Orø på.

Han mener dessuten korpsa må bli flinkere til å «elge» seg inn på de mange festivalene og søke nytt, voksende publikum på den måten.

– Egentlig koker alt vi kaver med ned til rekruttering.