Norsk narkotikapolitikk utsettes for et betydelig press med krav om avkriminalisering og legalisering. Det hevdes at norsk narkotikapolitikk er mislykket, at vi må våge å tenke nytt og ha en ny tilnærming til problemene.

Å påstå at norsk narkotikapolitikk er mislykket er kunnskapsløst. Vi må nok ta inn over oss at det i løpet av de siste årene har vært en negativ holdningsendring i ungdomsmiljøene knyttet til narkotika. Likevel viser ESPAD undersøkelsen fra 2011, en europeisk undersøkelse av 15-16 åringers rusvaner, at kun 5% av norske ungdommer har prøvd narkotika. Norge kommer best ut i undersøkelsen hvor gjennomsnittet for Europa ligger på 18%.

Antallet anmeldte narkotikaforbrytelser i Norge økte med 10,7% fra 2012 til 2013. Som en av få kriminalitetstyper er omfanget narkotikaforbrytelser helt avhengig av tollvesen og politi sine prioriteringer. Som Riksadvokaten sier, skal ikke norsk politi løpe etter slitne narkomane for å pynte på oppklaringsprosenten eller saksbehandlingstiden sin. Kontrolletatene har andre viktige funksjoner knyttet til narkotikabekjempelsen. På den ene siden skal man arbeide mot de store omsetningsleddene og hindre disse i sin utfoldelse. På den andre siden er det viktig at politiet bruker sine verktøy for å avdekke narkotikabruk blant ungdom på et tidlig stadium, slik at disse kan følges opp gjennom hjelpeapparatet.

Norsk narkotikapolitikk er blant annet bygget på tanken om at man skal begrense tilgangen på illegale stoffer, samtidig som man skal jobbe forebyggende i form av etterspørselsreduserende og holdningsskapende tiltak. Dette er noe vi alle har ansvar for å bidra til, både offentlige myndigheter, lag og foreninger, foreldre, lærere, ungdomsarbeidere og media.

Cannabis er en samlebetegnelse for hasj og marihuana som er definert som narkotika. Cannabis inneholder blant annet virkestoffet THC som gir rusvirkning. Innholdet av THC i cannabisplantene har økt betraktelig de senere årene gjennom en bevisst framdyrking og optimaliserte vekstvilkår. Dette gjør at hasj og marihuana framstår som mer potent enn tidligere, men også med større skadepotensiale. I tillegg til dette har nye syntetiske stoffer kommet på markedet, blant annet som cannabis-etterlikninger. Disse stoffene framstår som svært potente og er vanskelig å dosere. Det rapporteres om at noen av stoffene har en effekt som er flere hundre ganger sterkere enn tradisjonell cannabis. Statens institutt for rusmiddelforskning rapporterer om at det i 2012 var to overdosedødsfall i Norge relatert til cannabis.

Forebyggende arbeid blant barn og unge må ikke baseres på skremselspropaganda, men det er viktig at ungdom får lære om konsekvenser av rusbruk . De må få informasjon om konsekvenser knyttet til både helse, skole, arbeid, men også konsekvenser av lovbrudd. For at vi som voksenpersoner skal kunne formidle dette på en troverdig måte trenger vi å tilegne oss kunnskap. Det er mangel på slik kunnskap som kan føre til skremselspropaganda.

Vi trenger voksenpersoner som tør å være tydelige og som er tilstede på barn og unges arenaer. Det er ikke nok med gode holdninger, men vi må involvere oss og ta del i ungdommens hverdag. I en slik sammenheng vil legalisering eller avkriminalisering av narkotika sende et helt feil signal til både foreldre og barn.

Erik Lind

Lokallagsleder Sunnmøre

Norsk Narkotikapolitiforening

Marihuana er materiale frå cannabis-planten.