Kristian Kobbenes Starheim, opphavleg frå Ulstein, fekk 28. oktober vite at han som ein av tre forskarar får Kreftforeningen sitt karrierestipend på over 2,8 millionar kroner. Eit stipend han byrjar å nytte allereie over nyttår, då han flyttar tilbake til Norge for å jobbe med forsking ved NTNU. – Eg håpar undersøkingane mine kan opne for meir effektive og betre kreftbehandlingar, seier Starheim. (Foto: Privat.)

Kristian Kobbenes Starheim, opphavleg frå Ulstein, fekk 28. oktober vite at han som ein av tre forskarar får Kreftforeningen sitt karrierestipend på over 2,8 millionar kroner. Eit stipend han byrjar å nytte allereie over nyttår, då han flyttar tilbake til Norge for å jobbe med forsking ved NTNU. – Eg håpar undersøkingane mine kan opne for meir effektive og betre kreftbehandlingar, seier Starheim. Foto: Privat.

Makrofagar har ete bakteriar (blå), og bakteriane vert registrert av signalprotein (raudt og grønt) som set i gong immunforsvaret. Desse proteina kan vere viktige i kreftbehandling. (Foto: Kristian Kobbenes Starheim.)

Makrofagar har ete bakteriar (blå), og bakteriane vert registrert av signalprotein (raudt og grønt) som set i gong immunforsvaret. Desse proteina kan vere viktige i kreftbehandling. Foto: Kristian Kobbenes Starheim.

1 / 2

Ulsteinvikar fekk 2,8 millionar forskingskroner

Kristian Kobbenes Starheim (33) frå Ulsteinvik fekk nyleg eit forskarstipend på over 2,8 millionar kroner frå Kreftforeningen, til forsking som han vonar kan betre blodkreftbehandlinga.

– Det er ei stor ære og eit stort ansvar, seier Kristian Kobbenes Starheim.

Kristian kjem opphavleg frå Ulstein, men bur i skrivande stund i Boston i USA, der han er gjestande forskar ved University of Massachusetts Medical School. Han er postdoktor med utdanning frå Universitetet i Bergen, og har deretter jobba ved NTNU.

28. oktober vart det klart at han no er ein av tre forskarar ved NTNU som får karrierestipend på 2.816.902 kroner frå Kreftforeningen. Pengane som Kreftforeningen gir er samla inn av privatpersonar.

– Eg vil takke alle som har donert til Kreftforeningen både gjennom Krafttak for Kreft og elles. Pengane eg har fått skal gå til å undersøke korleis immunforsvaret kan påverkast for å betre blodkreftbehandlinga, skreiv Kristian Kobbenes Starheim på sin Facebook-konto etter utdelinga.

Vil undersøke mekanismar

No flyttar han tilbake til Norge og Trondheim for å jobbe med kreft ved Institutt for kreftforsking og molekylær medisin ved NTNU frå nyttår av. Kristian fortel til Vikebladet Vestposten at han vil forske på immunforsvaret.

– Immunforsvaret er eitt av kroppen sine naturlege forsvar mot kreft. Det registrerer framandlekamar som bakteriar og virus, samt celler som muterer og endrar seg. Slik vert dei fleste cellene som utviklar krefteigenskapar bli raskt oppdaga. Dei etast deretter opp av «eteceller», som heiter makrofagar, seier Kristian og legg til:

– Men nokre kreftceller kan omprogrammere denne immunresponsen. Vi byrjar no å forstå korleis immunforsvaret speler inn i kreftutvikling, men det er framleis mykje som er ukjent. Det store spørsmålet er om vi kan nytte immunforsvaret til å overvinne kreft? Kan ein til dømes klare å omprogrammere cellene i ein kraftsvulst frå kreftstimulering tilbake til ete-funksjonen?

Det er nettopp dette Kristian no får høvet til å gjere, med solid finansiering i ryggen.

– Gjennom det treårige forskarstipendet eg no har fått, får eg sjansen til å undersøke desse mekanismane, seier Kristian Kobbenes Starheim.

 

Blir lest no
 

Meir å lese på Vikebladet Vestposten:
 

NM: Hødd - Molde

Fredrik Aursnes:

- Godt å vere tilbake

Hareidsdølingen Fredrik Aursnes var sjølvskriven for Molde på Høddvoll, og var nesten litt letta over at det ikkje var han som blei matchvinnar.

Ole Gunnar Solskjær:

- Hødd høyrer ikkje heime i 2. divisjon

Solskjær hadde berre gode ord om innsatsen til Hødd mot hans Molde.

Hødd - Molde 1-2:

- Surt å tape slik

Bendik Rise stod for Hødd sitt mål, og kunne fort blitt matchvinnar mot Molde. Men Molde ville det annleis.

God tid – dårlege forhold

Jonas André Ose sprang inn til 31. beste tid i Norge på 100 meter så langt i år.

Årsrapporten for Ulstein kommune:

Klarte seg gjennom eit tøft år

Fleire av kommunestyrepolitikarane gav ros til administrasjonen for god styring gjennom eit utfordrande år i fjor.

På flyttefot:

Folk flyttar til Sjøsida

– Vi gler oss veldig. Dette blir spanande, seier drivarane av Folk Spiseri. Les om flyttinga og utvidinga av konseptet her.

Ulstein kommunestyre:

Lukka saka på nytt etter debatt

Saka om overskridingane på Ulstein Arena blei som venta lukka. Å gi ut ein sladda versjon av dokumentet blei også vurdert.

Dieselutslepp frå Kleven Verft

Gaffeltruck stakk hol på dieseltank.

6.-divisjon

Tap mot serieleiarane

Medan Hødd 3 vann borte.

X-BOW på både film og papir

30. mai kjem hundrelappen med Ulstein X-BOW på. Men, designen har inspirert andre før, mellom anna norsk film og russiske frimerke.

Reketrålaren Remøy i arrest i Murmansk:

Ni av 17 får reise heim

Torsdag får ni av mannskapet på reketrålaren byrje på heimreisa til Norge.

Katrine og Thale skal på talentsamling

I juni går dei årvisse regionale talentsamlingane av stabelen i Orkanger, der to jenter frå Hødd Handball er med.