Randi Asbjørnsen (Sunnmørslista Tverrpolitisk liste) tvilar på at Møre og Romsdal får halde fram som eige fylke, når dei andre fylke slår seg i hop. Ho stiller spørsmål om det hadde vore betre å la Sunnmøre slå seg saman med Vestlandsregionen, evt Sogn og Fjordane. Så kan Romsdal gå til Oppland og Nordmøre til Trøndelag. Ho vil høyre status for nabosamtalane som er gjennomført i fylket.

Dette vil ho ta opp som interpellasjon på neste fylkesting, 17. oktober.

Her er heile innlegget:

Møre og Romsdal  - et enhetlig fylke?  Har det noen gang vært det?

Så lenge jeg kan huske har det vært fogderidstrid i fylket.

Hvem av våre innbyggere definerer seg som Møre- og Romsdalinger? Meg bekjent ingen, vi definerer oss som Nordmøringer, Romsdalinger og Sunnmøringer.

Hvorfor skal vi på død og liv holde dette fylket sammen og hvorfor skal vi på død og liv bestå som eget fylke?

Fylkestinget har tidligere gjort vedtak om at Møre og Romsdal skal bestå som eget fylke/egen region. Vedtaket er gjort  under visse forutsetninger, at vi saklig sett kan makte å ta på oss dei nye oppgavene som blir fordelt til regionene.

Fylkesordføreren har uttalt at disse oppgavene nå er klar, oppgavemeldinga er mottatt. Videre sier fylkesordføreren at både han og administrasjonen mener at vi med god margin greier å ta på oss dei utvida oppgavene.

Men.... Hva mener fylkestinget? Hva mener sunnmøringene?

Folkevalgte fra Nordmøre har gjentatte ganger fremhevet ønske om at Møre og Romsdal bør gå sammen med Trøndelag.

Sunnmøre har så langt ikke kommet med krav, men det er ingen tvil om at Sunnmøringene ser sørover.

Vi er VESTLENDINGER, både tradisjonelt, kulturelt, industrielt og lynnemessig.

Hvorfor da ikke ta konsekvensen av dette, la Nordmøre gå til Trøndelag, Romsdalen kan gi Oppland ei etterlengtet kystlinje og Sunnmøre ser sørover mot resten av Vestlandet.

Alternativt at hele Møre og Romsdal slår seg sammen med Sogn  og Fjordane ned til Sognefjorden.

Men da måtte Møre og Romsdal langt tidligere ha gått i reelle forhandlinger med Sogn og Fjordane om en slik løsning.

Regionreformen er kommet og det er liten tvil om at den blir gjennomført.

Resultatet, slik det fremstår nå, er at om Møre og Romsdal får oppfylt sine ønsker om å bestå som egen region/fylke, vil vi bli den absolutt minste regionen i landet.

Det å være en miniregion sammen med giganter, gir ikke store makta, og enda mindre makt blir det om flere nordmørskommuner blir en del av Trøndelag.

Det er spennende å følge med på hva som skjer.  Ellers i landet er det gjort intensjonsavtaler, som om de blir gjennomført, vil resultere i store og handlingskraftigere regioner.

Jeg kan vanskelig se at Møre og Romsdal får fortsette som eget fylke eller region. I så fall, å være en miniregion sammen med giganter, gir ikke store makta, og enda mindre makt blir det om flere nordmørskommuner blir en del av Trøndelag.

Innen 1. desember i år skal fylkene komme med innspill til hvem de ønsker å slå seg sammen med i regionreformen. Så langt holder Møre og Romsdal på sitt; vi vil bestå som egen region/eget fylke.

Til syvende og sist er det Stortinget som skal avgjøre antall regioner og tegner regionsgrensene. Det er synd om vi ekskluderer oss selv fra å delta i debatten ved å sitte på gjerdet og kun uttale at vi vil ha det slik som det er i dag!

Randi Karin Asbjørnsen

Sunnmørslista Tverrpolitisk Liste for Sunnmøre