Laksefisket i Hareidselva:

– I år har den einskilde fiskar ikkje lov til å fiske meir enn to laksar og ein aure i løpet av 24 timar, fortel leiar Ottar Arne Hareide i Hareid elveeigarlag.

Han meiner dette slår uheldig ut for fiskarane i Hareidselva.

– Ei flaumelv

– Hareidselva er ei flaumelv. Ho veks svært fort, og fell like fort ned att. Ein del andre elvar har meir snø i fjella, og dermed eit jamnare tilsig. Men vi kan sjølvsagt ikkje gjere noko anna enn å rette oss etter reglane som er innført, kommenterer Hareide.

Laksefisket i Hareidselva startar altså laurdag 1. juli, og varer fram til 15. august, utan stopp viss elva ikkje blir for tørr.

I år er det lov til å fiske i Hareidselva også på måndagane. Forbodet mot måndagsfiske vart oppheva i fjor.

Laks på 7 kg

Dei siste åra har laksefisket vore godt i Hareidselva. Hareide har ikkje tala framføre seg, men trur det vart landa ein stad mellom 120–150 laksar i fjor. Den største laksen som vart rapportert inn var på 7 kg.

Blir stengd i tørkeperiodar

Men i periodar med tørke har elva blitt stengd, og slik kjem det til å bli i år også viss det blir lite nedbør i sommar.

– Vi har skilt som blir sett ut langs elvekanten. Raudt merke betyr at det ikkje er lov å fiske, grønt betyr klar bane. Vi har folk som passar på, og det er ikkje opp til ein person åleine å avgjere om elva skal stengast. Vi tek slike avgjerder som ei styresak, seier leiaren i Hareid elveeigarlag.

Det er no ti dagar att til laksefiskarane kan stille seg opp i Hareidselva og håpe på napp. Men før dei gjer det, må dei passe på å løyse fiskekort. Kortet må dei skaffe seg på sportsbutikken i Hareid sentrum.

Håper på nedbørsrik sommar

– Så då er det ikkje så mykje anna å seie enn «skitt fiske». Og alle som har lyst til å prøve fiskelykka håper sjølvsagt på ein nedbørsrik sommar, slik er det berre. Det er då fisken går opp i Hareidselva, forklarer Hareide.

Anne Gry Eilertsen

«Skitt fiske»: Leiar Ottar Arne Hareide i Hareid elveeigarlag håper på godt fiske i elva. Foto: Anne Gry Eilertsen