Prinsefisk er ein gammal festrett og har sitt utspring frå Bergen. På midten av 1800- talet vart Kronpris Carl utnemnt til visekonge i Noreg og i den forbindelse skulle han gjere seg kjent med landet. Med dampskipet Vidar reiste kronprinsen langs kysten saman med den hollandske kronprinsen Wilhelm av Oranien frå Christiania til Trondheim.

Lang kystruta var det sjølvsagt stopp i Bergen og den 22. juli gikk dei i land til ein festmiddag for 150 personar. I anledning kronprinsbesøket vart det bygd ei paviljong mellom Logen og det som blei kalla Pelloths store sal, seinare Holds Hotell på noverande Ole Bulls plass.

Her blei altså retten Prinsefisk servert for første gong, som ein av fleire rettar til dei inviterte. Råvarene var klare: fersk torsk, kvitvinssaus, skaldyr, grøne asparges og knaskande sprø butterdeigsnippar. Sjølvsagt kokte poteter til, og i dag med moderne kvitlaukspoteter.

Ingrediensar til 4 porsjonar:

800 g torskeryggfilet m/skinn

200 g reker utan skal

200 g blåskjel

200 g grøne friske asparges

1 flak butterdeig

8 cherrytomat

Kvitvinsaus:

3 finhakka sjalottlauk

1 ss smør

2 dl kvitvin

5 dl fiskekraft

3 dl fløyte

salt, pepar

ev. maisennamjøl

Kvitlauks poteter:

4-6 kokte poteter

3-4 kvitlaukbåtar i tynne skiver

FRAMGANGSMÅTE:

Kok poteter og avkjøl dei. Set steikeomnen på 225 grader. Del butterdeig i snippar, altså små terningar, eller skjer halvmånar. Legg dei på bakepapirkledd steikebreitt, steik i 5-6 minutt og avkjøl rask på rist.

Skru ned steikeomnen til 200 garder. Skjer torskefileten i serveringstykke. Legg stykka i langpanne eller eldfast form og dryss salt over. Slå litt vatn i langpanna, berre så det dekker botnen. Dekk forma med aluminiumsfolie. Bak fisken i steikeomn ved 200 grader i ca. 15 minutt.

Surr lauken blank i smør. Tilsett kvitvin og reduser til det halve. Ha i fiskekraft og reduser vidare til det halve. Tilsett fløyte og kok til passe konsistens. Smak til med salt og pepar. Sil sausen.

Skjer dei kokte potetene i kuber. Steik kvitlaukskivene og potetene i smør slik at de blir gylne og fine. Legg kvitlaukskivene over kvarandre på toppen av potetkubane.

Koko opp vatn med litt salt og sukker. Legg i aspargestoppane og cherrytomat og la dei koke i 3 minutt. Slå av vatnet og legg dei ved sidan av fisken på serveringsfatet. Pynt med reker og blåskjel som er luna i folie rett før servering, slå kvitvinssaus over og dander med gylne butterdeigsnippar.

Matspalta står på trykk kvar laurdag. Kari Ryslett og Mari-Lene Korsnes er spaltistar. Spalta er eit samarbeid mellom Vikebladet Vestposten og Møre-Nytt. OM SPALTISTEN: Kari Ryslett arbeider med Matkultur- og helse ved Høgskulen i Volda. Ho har brei erfaring gjennom yrke- og arbeidsliv med mat, helse og opplæring frå ulike perspektiv. I Vikebladet Vestposten vil ho dele sine beste sjømatoppskrifter med lesarane og ho håper dette kan vere til inspirasjon til å velje å ete meir fisk og sjømat både til kvardags og i helga. Foto: Privat