Lakseeksporten til Kina:

Kan bikke éin milliard

I januar var eksporten av norsk laks til Kina den høgste på mange år, like mykje verd som halve lakseeksporten til landet i fjor.

Eksporten av norsk laks til Kina er den største på mange år.  Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix/NPK.

Næringsliv

(NPK): – Det er artig å sjå at me er på veg tilbake etter mange krevjande år i Kina, seier Sigmund Bjørgo i Noregs sjømatråd, som er norsk fiskeriutsending i Kina, til Dagens Næringsliv.

Etter at den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo fekk Nobels fredspris i 2010, innførte Kina strenge restriksjonar på import av norsk laks. Då fall marknadsdelen til den norske laksen frå 90 til éin prosent.

I mai i fjor skreiv Noreg og Kina under på ei avtale som skal normalisere handelssambandet, og i november blei fleire restriksjonar på fiskeimport fjerna. I desember halverte Kina tollsatsane på fleire fiskeartar

Det blei i januar i år selt norsk laks for 111 millionar kroner til Kina. Dette er ein auke på 500 prosent frå året før.

– Eksporten av norsk laks til Kina kan bikke ein milliard kroner i år viss det held fram slik, seier Bjørgo til avisa. Han meiner det er innanfor rekkjevidd, men at det også kjem an på korleis marknadstilgangen utviklar seg.