Kvart år i tida frå januar til april vandrar skrei (torsk) frå Barentshavet meir enn 1000 kilometer nedover norskekysten til Lofoten, Vesterålen og til og med Mørekysten. Sidan skreien sym over lange avstandar oppnår den betre kondisjon enn torsk som lev stasjonært i fjordane. Skrei har ein fast konsistens, er veldig kvit i fiskekjøtet og det finnast ingen andre stadar i verda der ein kan fiske skrei enn Noreg.

Skreien tek si kjærleiksreise nedover kysten kvar år for å gyte og det er ingen som strekk seg så langt som Barentshavet ridder eller Lofotens casanova, som han vert kalla, for å møte den ventande partnar på djupet.

Er anledninga valentinsdag eller noko anna romantisk, kan du med ei skrei til middag uttrykke det du vil seie til din kjære. Skreien er symbol på truskap og uthald i kjærleiken, og det er verkeleg duka til romantisk festmåltid med nydampa skrei på ei seng av gulrotpurè med sjysaus som er pynta med lettdampa squashhjerter.

Ingrediensar til 4 porsjonar:

800 g skreifilet

½ sitron

salt og pepar

olje

Gulrotpuré:

8 stk gulrot

2 ss smør

2 ts frisk ingefær

salt og pepar

6 ss usalta smør

Sjysaus:

2 ss soyasaus

2 fedd kvitlauk

Sitronsaft

Serverast med

2 stk grøn squash

sitronsaft

FRAMGANGSMÅTE

Set steikeomnen på 180 °C. Skjer skreien i serveringsstykke, press sitronsaft over og krydre lett med salt og pepar. Ha litt olje i ei eldfast form og legg i skreistykka med skinnsida opp.

Steik i steikeomen i ca. 10-15 minutt, avhengig av kor tjukke fiskestykka er.

Gulrotpuré

Kok gulrot møre i salta vatn. Slå ut nesten alt kokevatnet, så du har litt vatn igjen på botnen av gryta. Mos gulrot i gryta med smør og riven ingefær. Varm opp og smak til med sitronsaft, salt og pepar.

Sjysaus

Smelt smør i ei gryte til det nesten er nøttebrunt. Tilsett soyasaus, finhakket kvitlauk og smak til med sitronsaft.

Tilbehør

Del squash på langs i tjukke skiver og stans ut små hjerter. Damp dei i litt lettsaltet vatn i ca. 2-3 minutt.

Server skrei med gulrotpuré, sjysaus og dampa squashhjerter.

Kari Ryslett arbeider med Matkultur- og helse ved Høgskulen i Volda. Ho har brei erfaring gjennom yrke- og arbeidsliv med mat, helse og opplæring frå ulike perspektiv. I Vikebladet Vestposten vil ho dele sine beste sjømatoppskrifter med lesarane og ho håper dette kan vere til inspirasjon til å velje å ete meir fisk og sjømat både til kvardags og i helga. Foto: Privat