Runde fyr har vore til hjelp for sjøfarande i 250år. På grunn av det stygge farvatnet rundt Runde har det vore mange sjøfarandei naud der gjennom alle år, også i nyare år. No er fyret ubemanna, men heilt opp til våre dagar,var det fyrvaktar med familie og husdyr som budde på den vesle pletten. Harald Jarl Runde har skirve bok om fyret, og noer han i ferd med ny bok. Førstkomande søndag vil han fortelje om det han harfunne i skrifter og i intervju med folk.

Foredragetsitt har han kalla "Runde fyr- de Søefarande til Hjelp og Teneste" gjennom 250år. Og han håper også på å få ein dialog med andre som kan vite noko om fyret,arbeidet der og livet der når han kjem til Runde Miljøsenter komande søndag.Han er den tredje siste aktøren i vårens foredragserie på miljøsenteret.

Harald  Jarl Runde er er fødd og oppbvaksen på Runde.Sidan 1975 har han budd iNaustdal i Sunnfjord der han også er sterkt involverti lokalhistorie. Mellom anna er han leiar i skriftstyret for «Sogeskrift forNaustdal». Og han har skrive ei rekkje nettartiklar og tidsskriftartiklar. Hanhar også vore tilsett som regionansvarleg for Norsk Telemuseum.

No skrivhan altså på ny bok om fyret på Runde. Det skal bli spennande å høyre om  eigedomstilhøve og livet der ute – og ikkjeminst kva Runde fyr har hatt å seie for sjøfolk som har ferdast langs kystenvår.