I en artikkel publisert på Vikebladet.no 15. mai blir Senterpartipolitiker Lisa Mari Breivik Anderson sitert på at «No er det Sundgotmarka sin tur!». Som foreldre av barna som går på denne barnehagen stiller vi oss fullstendig bak denne uttalelsen, og leser både med skuffelse og forundring at det i ny Barnehageplan for Ulstein kommune er foreslått å prioritere en ny barnehage i sentrum før en ny Sundgotmarka barnehage.

Sundgotmarka barnehage oppleves i dag som en god plass å ha barna våre på til tross for en svært dårlig bygningsmasse. Takket være fantastisk innsats fra de ansatte, som undertegnede er full av beundring over, klarer de å skape en trygg barnehagehverdag, men vi er svært urolige over hvor lenge de ansatte klarer å lage gull av gråstein. Sundgotmarka barnehage er i dag fordelt på to lokasjoner – den gamle barnehagen bygd på 90-talet (Sundgotmarka) og de tidligere garderobene i kjelleren på klubbhuset på Hasundgot stadion (Gjerdsbakkane). Det er nokså nøyaktig en km (!) imellom disse lokalitetene. Ikke bare er dette upraktisk for de ansatte, men for de foreldrene som har barn både på stor- og småbarnsavdelingen tilsvarer dette i praksis å levere barna sine på to forskjellige barnehager. Det at barnehagen er splittet i to lokasjoner gjør det også svært vanskelig for barnehageledelsen å få kabalen til å gå opp når det gjelder hvilke barn som skal være hvor. Hvert år sliter man med å plassere ungene på grunn av plassmangel noe som gjør at kull må splittes og for eksempel må treåringene i år gå sammen med femåringene på Gjerdsbakkane istedenfor at de er sammen med fireåringene på Sundgotmarka som ville være et mer naturlig fordeling.

Ved den gamle barnehagen ble det i 2014 satt opp noen brakker som blir brukt av de ansatte blant annet til matrom og kontorlokale i tillegg til møterom under foreldresamtaler. I et notat fra Stamina Helse Sunnmøre, datert 22.5.2018, kan man lese at det er påvist det som både ansatte og vi foreldre har vært bekymret for i lang tid, nemlig omfattende vannlekkasjer/råteskader, med påfølgende påvist mugg/sopp. I notatet kan en lese at det er påvist plasser med 100 % relativ trefukt, og på enda flere plasser ble det målt verdier over 17 % relativ trefukt, som er en typisk referanseverdi for når en får økt risiko for oppvekst av mugg, sopp og råte (NS-EN 15251:2007+NA: 2014). Observasjonene fra Stamina er på ingen måte overraskende da en må bruke bøtter på gulvet når det regner, men det skremmer oss foreldre at det ble også funnet omfattende mengder fukt i det elektriske anlegget på brakkene. Dette sier noe om omfanget av skadene og det gjør oss utrygge på om det branntekniske på Sundgotmarka barnehage er godt nok ivaretatt. Trolig blir resultatet av dette at brakkene blir stengt, noe som vil resultere i en drastisk reduksjon av tilgjengelig areal og som vil gjøre behovet for en ny barnehage enda mer prekær!

I tillegg til de omfattende problemene på brakkeriggen har det de siste årene også blitt gradvis verre forhold på selve hovedbygget på Sundgotmarka. Vi foreldre har ofte dugnader. Dette ser vi på som et positivt tiltak, og vi liker å gjøre hverdagen til barna våre bedre, men vi stiller oss undrende til om det er foreldrene sitt ansvar å utføre nødvendige og sikkerhetskritiske tiltak på disse dugnadene. Tidligere denne måneden malte vi vegger, vi reparerte vindu, vi restaurerte råtne og farlige leker, vi skar ned råtne trær på uteområdet (takk og lov for at ingen av de knakk i forrige storm og traff et barn…), vi fylte igjen hull i bakken, vi hengte opp gardiner og persienner og vi skrudde opp grinder. Alt dette burde vært gjort for lenge siden og det har so vidt vi kjenner til blitt varsla til kommunen for lenge siden. Men med to timer (!) vaktmestertjeneste i måneden, fordelt på tre bygg og to uteområder i eskalerende forverring av tilstand sier det seg selv at en ikke får mye gjort i løpet av et år.

I mars fikk vi en mail fra barnehagen at vannet på småbarnsavdelingen var frosset. Det ble funnet så omfattende skader på isolasjonen rundt rørene på loftet til avdelingen at de hadde fryst. Når det viser seg at det er rotter som har skapt disse skadene er det nok en lite hyggelig påminnelse om at noe må gjøres med Sundgotmarka barnehage umiddelbart, og ikke i 2024 slik som administrasjonen i kommunen legger opp til! Vi kan ellers melde om flere observasjoner av rotter som løper over lekeplassen, og vi er glad for at rutinene på hvor de sovende barna i barnevogn blir plassert har blitt endret som følge av dette …

I tillegg til det som er nevnt over er det et generelt problem med støy. Et bygg fra 90-talet og en restaurert kjeller på et klubbhus er på ingen måte bygd etter dagens standard, noe som gir både slitne og trøtte barn og vi foreldre er også bekymret for hva dette gjør med helsen til de som passer på barna våre.

9. mai var det trekning på tomtene på det nye kommunale byggefeltet Legehaugen på Dimnøya. Kommunen legger her til rette for 22 nye boliger og vi forventer at kommunen nå følger opp og tilrettelegger slik at vi som bor i distriktet kan faktisk fungere her. Å måtte ha barna sine i andre krinser enn der en bor er svært uheldig, og når en vet at kapasiteten på Sundgotmarka barnehage i dag er sprengt er vi sterkt bekymret for at ventelisten til barnehagen blir større og større i årene som kommer. Vi har konkrete eksempler på at folk som har fått tildelt tomt på Legehaugen går en runde med seg selv nettopp på grunn av usikkerheten rundt barnehageplass på Sundgotmarka, så dette er på ingen måte et oppdiktet scenario.

Kjære styrende organ i Ulstein kommune, vi håper virkelig at dere benytter tiden fremover til å gjøre dere kjent med den faktiske situasjonen på Sundgotmarka barnehage gjennom ansatte (og gjerne også via oss foreldre) slik at dere prioriterer på riktig måte. Det er helt nødvendig å skape trygge omgivelser for både barn og ansatte og det finnes bare en fullgod løsning, nemlig å prioritere Sundgotmarka barnehage først og erstatte tre gamle og til dels helseskadelige bygg med ett nytt bygg, som vi for øvrig håper blir plassert ved Hasundgot stadion i nærheten av fjell, skog sjø og allerede etablert uteområde med gapahuk (etablert av barnehagen selv). Ta vare på barna våre og ta våre på deres ansatte, det er Sundgotmarka sin tur nå!

Foreldreutvalet, Sundgotmarka barnehage.